Amanida de receptes

Amanida de receptes

dimarts, 21 d’abril de 2009

Pastís de Sant Jordi

El meu marit es diu Jordi i per celebrar el seu sant aquest any m'he arriscat a fer el pastís de Sant Jordi, a ell li agraden molt els pastissos de gema cremada i aquesta era una bona ocasió per fer-li una sorpresa.
Després de buscar per la xarxa diferents versions del pastís m'he decidit pel que hi ha en aquest web xelu.net però per fer el pa de pessic, la gema i la mantega he fet servir les receptes que vaig aprendre en el curs de mones de Pasqua de la Mireia Carbó.
Aquest pastís vol simbolitzar un llibre i les diferents capes de pa de pessic representen els fulls.

FELICITATS JORDI!!!!!!!!!

Pa de pessic

Ingredients:

  • 3 rovells d'ou
  • 1 ou sencer
  • 50 gr de sucre
  • ratlladura de llimona
  • 80gr de farina
  • 20gr de farina de blat de moro (Maizena)
  • 30gr d'ametlla en pols
  • 3 clares d'ou
  • 80gr de sucre

Preparació:

  1. Bateu les clares amb les varilles elèctriques i quan comenci a fer brumera afegir-hi el sucre a poc a poc.
  2. A part bateu els rovells amb l'ou, el sucre i la ratlladura de llimona amb les varilles elèctriques fins que quedin bén esponjats. Ha de quedar blanquinós i ha de triplicar el seu volum. Més val passar-se que quedar-se curt.
  3. Barregeu lleugerament els rovells batuts a les clares esponjades i seguidament les farines molt suaument.
  4. Dividir la pasta en dos i posar-la en una safata pel forn de 30x40.
  5. Coeu-ho al forn, prèviament escalfat, a 180 graus durant 10 minuts.
  6. Deixar-ho reposar.

Almívar

Ingredients:

  • 100gr de sucre
  • 100ml d'aigua
  • gotes de suc de llimona
  • Cointreau

Preparació:

  1. Coeu l'aigua, el sucre i les gotes de llimona durant 5 minuts.
  2. Fora del foc afegiu-hi un rajolí de Cointreau.

Crema de mantega

Ingredients:

  • 200gr de sucre
  • 50gr d'aigua
  • 4 rovells d'ou
  • 250gr de mantega pomada

Preparació:

  1. Bulliu l'aigua amb el sucre durant 3-4 minuts fins aconseguir un almívar.
  2. Amb la batedora elèctrica batre els rovells i sense deixar de batre afegir-hi l'almívar en forma de fil just quan encara està bullint. És molt important no deixar de batre fins que estigui bén fred, més o menys 2 minuts.
  3. Acabeu afegint de mica en mica la mantega pomada.

Gema

Ingredients:

  • 3 ous
  • sucre (el mateix pes que el dels ous amb closca)
  • gotes de suc de llimona

Preparació:

  1. Peseu en una balança els tres ous amb closca.
  2. Peseu el mateix pes dels ous en sucre.
  3. En un cassó, a foc suau, coeu els ous amb el sucre i unes gotes de suc de llimona. Remeneu-ho sense parar fins aconseguir una crema, que faci dos xup-xups.
  4. Aboqueu-la sobre el marbre perque es refredi ràpidament i anar-ho remenant amb un ganivet.

Muntatge del pastís

  1. Tallem les dues planxes de pa de pessic per la meitat.
  2. Mullem una planxa amb l'almívar i tot seguit l'untem de mantega, anem repetint l'operació amb les dues planxes següents, una sobre l'altra.
  3. Finalment posem l'última planxa, l'untem amb la gema, i la cremem una mica.
  4. Posem el pastís a la nevera almenys una hora, perquè agafi consistència.
  5. Abans de servir retallem pels quatre costats que quedin ben rectes.

3 comentaris:

  1. Boníssim!! El llibre que he devorat més ràpid!!!

    ResponElimina
  2. Felicitas al teu marit! I a tu també, que aquest pastís t'ha quedat genial!!!
    Bon Sant Jordi :)

    ResponElimina
  3. Gemma moltes gràcies!! Per ser que era la primera vegada que el feia n'estic prou orgullosa!!

    ResponElimina