Amanida de receptes

Amanida de receptes

dijous, 20 de gener del 2011

Tortell de Sant Antoni


Ahir tenia previst fer dos tortells per celebrar Sant Antoni, un per casa i l'altre per portar a la feina, però porto tot el cap de setmana engripada i no m'hi vaig veure en cor. Quan ja havia desistit en Jordi es va oferir voluntari per fer-l'ho. Els més perjudicats els de la feina que s'han quedat sense tortell i amb la meva baixa.
La recepta és la mateixa que vaig fer pel dia de Reis, una adaptació que vaig fer de la recepta de l'any passat però aquesta vegada utilitzant la thermomix.
Us he de dir que a la una de la matinada quan ha vingut al llit amb la safata del tortell per ensenyar-me'l m'he quedat impressionada, tenia una pinta espectacular i l'ha fet fet ell sol!
El tortell l'ha farcit amb crema pastissera (made in Jordi) i amb una figureta d'un gosset per commemorar Sant Antoni. Visca, ja tinc pastisser "avançat" a casa!

Ingredients:

Per a la massa mare:
  • 10 g de llevat premsat
  • 35 g d'aigua tébia
  • 75 g de farina de força

Per a la segona massa:

  • 35 g de sucre
  • 20 g de llard a temperatura ambient
  • 250 g de farina
  • 2 g de sal
  • 1 ou
  • ratlladura de llimona
  • 65 g d'aigua
  • massapà, crema, nata, xocolata......

Per decorar:

  • fruites confitades
  • sucre volat
  • ou
  • anís sec

Preparació de la massa mare:

  1. En un bol desfer amb les mans el llevat amb l'aigua.
  2. Afegir-hi la farina i remenar-ho fins aconseguir una massa homogènia.
  3. Fer una bola, tapar-ho amb un drap i deixar-ho reposar durant uns 30 minuts en algun lloc sense corrents a uns 22ºC (en el forn).

Preparació de la segona massa:

  1. En el got de la thermomix posar el sucre, la sal, el llard, la ratlladura de llimona, l'ou i l'aigua i programar 15 segons a velocitat 5
  2. Afegir-hi la mitat de la farina tamisada i programar 15 segons a velocitat 5.
  3. Afegir-hi la resta de la farina i programar dos minuts a velocitat espiga.
  4. Incorporar la massa mare i tornar a programar dos minuts a velocitat espiga.
  5. Fer una bola i deixar reposar sobre una superfície enfarinada i tapat amb un drap durant 15 minuts.
  6. Untar una safata per anar al forn amb oli i amb l'ajuda del curró extendre la massa donant forma de rectangle.
    En un extrem posar el farcit (massapà, crema, ...) amb la fava i la figura i enrotllar tot fent un cilindre.
  7. Amb les mans fer una botifarra i juntar els dos extrems, un dins de l'altre formant un cercle.
  8. Pintar amb ou i deixar en repòs durants unes 2 hores en un lloc tebi i sense corrents d'aire fins que dobli el seu volum (unes 2 hores).
  9. Tornar a pintar amb ou, humitejar amb anís sec i decorar amb les fruites i el sucre volat.
  10. Fornejar a 180º durant 20 minuts.

8 comentaris:

  1. Jo també el vaig farcir de crema pels reis i està deliciós...unes fotos molt maques...petonets

    ResponElimina
  2. Mmmmm qué buena, te ha quedado preciosa.
    http://cocina-trini.blogspot.com/

    ResponElimina
  3. amb aquestes fotos tant xules no hi ha dubte que el tortell va sortir més que bo.

    ResponElimina
  4. Hola Cristina, gracias por visitarme. Yo también me estoy recreando por aquí con tus recetas. Desde ahora aquí tienes una seguidora
    Un beso
    rosa

    ResponElimina
  5. T'ha quedat fantàstic! no l'he farcit mai amb crema, però ha d'estar super bo!! ho provaré!

    ResponElimina
  6. Cristina, quin tortell més bo! farcit de crema m'encanta! no tinc costum fer-lo per Sant Antoni...pobre Sant! però sempre és bo per a fer-lo i menjar-lo!!!

    ResponElimina
  7. Hola e estado mirando tu blog un poco por encima y esta muy bien.Yo tambien tengo un blog te dejo la dirección por si tienes tiempo y te pasas un rato a verlo.
    La dirección es:
    http://actualidad-opiniones.blogspot.com
    Por cierto las recetas muy bien explicadas y los dibujos que hay arriba son muy chulos.

    ResponElimina
  8. CRISTINA ..bienvenida a este mundo blogueril de cocina ....me encantan estas recetas con cariño ...te sigo y te invito a compartir mi blog y recetas ...desde VIGO SALUDOS MARIMI

    ResponElimina